Кабинетът Главчев“ отмени решението държавата да поеме дълговете на Топлофикация

...
 
Кабинетът Главчев“ отмени решението държавата да поеме дълговете на Топлофикация
Коментари Харесай

Кабинетът „Главчев“ отмени решението държавата да поеме дълговете на „Топлофикация София“ 

 

Кабинетът „ Главчев “ анулира решението страната да поеме задълженията на „ Топлофикация София “. Това е станало по предложение на служебният енергиен министър Владимир Малинов.

Така в бюджета се връщат назад 1,6 милиарда лева, които някогашният финансов министър Асен Василев отдели за тази цел в първите дни на април, което докара до понижение на фискалния запас до 6,7 милиарда лева

Този ход на Василев беше и поради решението на Народното събрание да се запълни дефицитът във фонд „ Сигурност на електроенергийната система “, който депутатите оцениха на 1 милиарда лева, а те са 600 млн.

С хода на предходното държавно управление в БЕХ се вливаха 800 млн. лева, а той от своя страна щеше да „ подари “ 728 млн. лева на фонда. Сега ще би трябвало да се мисли друга скица за осъществяване на това решение на Народното събрание, което бешевзето, с цел да има пари, с които вероятно да се посрещне либерализацията на цената на тока на едро от 1 юли.

От тази дата държавното управление ще дефинира тавана на цената на тока за бита, а разликата с цената на борсата, по която крайните доставчици купуват електрическата енергия, ще се покрива от фонда, в случай че е по-висока.

В известието на държавното управление се разяснява, че за към този момент анулираната мярка е трябвало да се изпрати съобщение до Европейска комисия, а това не е направено. Администраторът на помощта е задължен да не вкарва мярката в деяние до изговаряне на Европейска комисия, че я позволява или че мярката не съставлява такава помощ.

Разпоредбата на член 108, алинея 1 от закона за държавния бюджет планува, че въз основа на акт на Министерския съвет, по предложение на министъра на енергетиката, страната може да придобие вземания на „ Български енергиен холдинг “, и „ Булгаргаз “, от „ Топлофикация София “, с номинален размер до 1,6 милиарда лева, по цена, избрана от самостоятелен оценител, при съблюдаване на законодателството в региона на държавните помощи.

При тази фактическа конюнктура съществува действителна опция, при уведомяването на Европейската комисия, тя да дефинира мярката като държавна помощ, стимулира предлагането си енергийният министър Малинов.

Източник: 24 часа

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР